VM i handboll

Handboll var i många år en av Sveriges starkaste sporter. Under 90-talet haglade det medaljer och de svenska framgångarna för herrarnas landslag pågick under hela decenniet. Under ledning av dåvarande kapten Bengt Johansson spelade Wislander, Vranjes och Olsson sina starkaste VM. Johanssons gyllene era resulterade i 13 medaljer på 16 spelade mästerskap, och vann fyra av fem EM. De åren som laget inte vann OS eller VM hamnade man ständigt på andra eller tredje plats i mästerskapen. Sedan EM på hemmaplan 2002 har herrarnas landslag genomgått stora förändringar och tuffare tider. Johansson har lämnat över tyglarna och tyvärr har mycket av lagets styrka gått förlorat.

VM i handboll kräver fokus av spelarna

Idag leds herrarnas landslag i handboll av de före detta spelarna Ola Lindgren och Staffan Olsson. Båda två var en del av 90-talets mästarlag men har haft problem att skapa samma spelstil med de nya spelarna. De har lett laget sedan 2008 och deras bästa placering i VM var 2011 när laget överraskande slutade fyra. I senaste världsmästerskapet fick de nöja sig med en tiondeplats. Det går inte mycket bättre i EM utan årets turnering i Polen slutade med en åttondeplats. Frågan är om laget lyckas ta sig till OS i Rio de Janeiro eller om väntan fortfarande är lång innan nästa storhetstid för svensk herrhandboll. Mobilcasinon som LeoVegas och Mr Green erbjuder odds på huruvida Sverige tar sig till OS eller inte.

VM i handboll för damer

VM i handboll för damer har spelats sedan slutet av femtiotalet. 1957 gick det första världsmästerskapet i Jugoslavien och har sedan dess spelats vartannat år, precis som för herrarna. Den mest framgångsrika nationen är Ryssland som under 2000-talet plockat fyra guld. De svenska damerna har inte lyckats erövra några medaljer i den turneringen ännu, men under EM 2010 och 2014 tog vi silver och sedan brons. 2016 är det dags för laget att välkomna sina europeiska konkurrenter till Sverige då turneringen spelas på våra hemmaarenor. Kanske är det då dags för damernas första guldmedalj, och en ny start för svenska framgångar i kommande mästerskap?