Lund

Lund är en gammal universitetsstad och ligger i sydvästra Skåne. Lunds historia går tillbaka ändå till 990-talet då staden förmodligen flyttades från dess tidigare placering en halvmil längre norrut. Idag ingår Lund i regionen för ””stor-Malmö”” och till landets tredje största stad har Lundaborna drygt två mil. Stadsbildens anor från medeltiden märks på det hjärtformade gatunätet. En del byggnader finns också kvar från den tiden som Domkyrkan, Liberiet och Sankt Peters Klosters kyrka. Alla dessa är väl värda att besöka som turist i staden. Liberiet ligger precis vid Domkyrkan och användes som domkapitlets bibliotek när det byggdes. Idag fungerar Liberiet som samlingsplats för vila och stillhet.

Lund förknippas av många som en lärostad och universitetet grundades redan 1666. Det rankas som ett av de 100 bästa lärosätena i världen och erbjuder utbildningar inom en mängd olika områden som exempelvis teologi, juridik och medicin. Ibland kan det vara skönt att komma bort från studier och stadens brus och Skrylle är ett rekreationsområde som är mycket populärt att vandra runt i. Här finns fina fiskevatten och även möjlighet att hyra kanot för den som vill komma riktigt nära naturen. Fika på en närliggande kursgård eller åk tillbaka in till stan och ta del av alla de restauranger och caféer som trängs i denna mysiga stad.

Lund med sin ståtliga domkyrka

Lund för den hungrige

Lund har ett stort utbud för den hungrige att välja bland. Ta del av traditionsrik skånsk mat eller ät lunch på någon av de internationellt influerade restauranger som ligger på Klostergatan, stadens främsta restauranggata. Den som vill äta ekologiskt kan avnjuta en sopplunch på Buljong eller testa vegansk raw-food på Cashew Vegan Kitchen. För den som hellre vill avnjuta en kopp god kaffe finns caféet som ibland kallas för Sveriges bästa, nämligen Patisseriet. Som namnet skvallrar om är stället inspirerat av Frankrike och här serveras surdegsbröd och smaskiga bakverk. Kaffet kommer från ett närliggande rosteri och här kan du sitta och bara njuta.